‘Waterpoort ondernemers in beeld’ Eefke Bastianen

Eefke Bastianen “Wij hebben een plek gecreëerd waar mensen van binnenuit kunnen groeien”

Lopend over het prachtig gelegen terrein van zorgonderneming ‘EQuiMio’ in Sint Annaland vertelt Eefke op haar karakteristieke warme en rustige manier over haar bedrijf: “Bij EQuiMio bieden wij mensen in een veilige en groene omgeving de ruimte en begeleiding om weer in verbinding te komen met zichzelf en hun omgeving. Dat doen we door ze letterlijk en figuurlijk ruimte te geven en met ondersteuning van onze paarden en de omringende natuur”.

Wat voor een bedrijf hebben jullie?
Wij zijn een kleinschalige zorg-onderneming, die zich vooral richt op zingeving en persoonlijke groei. Met zingeving bedoel ik dan dat we mensen helpen om te ontdekken wat voor hen de belangrijke waarden in het leven zijn, de reden om elke dag weer op te staan en het leven aan te gaan. De basis wordt gevormd door de unieke talenten en eigen kracht van onze deelnemers. Samen met ons team ontdekken ze hoe ze met die eigenheid hun bijdrage kunnen leveren aan een gezondere wereld.

Wij helpen mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met psychiatrische problematiek. Het is een bewuste keuze om deze diversiteit aan doelgroepen te ondersteunen. Wij vinden dat er voor iedereen een plaats moet zijn om zichzelf te ontwikkelen en vinden het ook belangrijk om allerlei facetten uit de maatschappij met elkaar te verbinden.

Ik ben erg trots op de plek die ik heb gecreëerd, daarin zijn we ook wel bijzonder. Ik merk dat deze ruimte veel bijdraagt aan de ontwikkeling van onze deelnemers. Vanuit deze ruimte vinden ze weer verbinding met de aarde en hun omgeving. Ons team, de natuur om ons heen, de paarden en de honden zijn allemaal helpend bij het herstel en bieden het ecologisch perspectief bij hun zoektocht om de beste versie van zichzelf te worden. Paarden spelen een belangrijke rol bij de zorg die wij bieden. Vandaar ook de naam van het bedrijf: EQuiMio betekent ‘paard wees mijn vriend’.

Het mooie aan mijn werk is dat je de kwaliteit van leven van mensen zichtbaar kunt verbeteren. Zo heb ik een jongen van 10 begeleid met psychische en lichamelijke problematiek. De hulpverleners om het gezin wisten niet meer waar ze dit konden plaatsen. Hij maakte zoveel spullen kapot en schold hulpverleners vreselijk uit. Uiteindelijk is hij bij ons terecht gekomen en met behulp van onze methodiek, de paarden en de honden hebben we zijn gedrag zo kunnen ombuigen dat hij weer plezier kon hebben en langzaam meer vertrouwen kreeg in mensen. Na een jaar kon hij weer verder naar een passende woonplek. Dat zijn momenten die me zo blij maken dat ik dit mag doen!

Welke problemen brengt de Corona-crisis jullie en hoe bereiden jullie je voor op de toekomst?
We hebben de onderneming een tijdje moeten sluiten. We hadden snel een online-alternatief opgezet, maar waren toch blij dat we voor noodgevallen en voor de jeugd in april weer op ons terrein aan de slag konden. Vanaf 1 juni waren we met ons team van 10 vaste mensen en 5 vrijwilligers weer volledig beschikbaar.

Onze bedrijfsstructuur is niet veranderd. Maar we hebben wel onze protocollen wat aan moeten passen. Zoals extra schoonmaken en het vervoer van deelnemers van en naar onze locatie. En paard rijden is ook lang niet mogelijk geweest omdat we het tuig onmogelijk voldoende kunnen reinigen, dat is natuurlijk wel erg jammer.

Wat is je verbinding met Waterpoort?
Ik heb in 2019 de Waterpoort Academy gevolgd. Het ging over mijn droom om uit te breiden, zodat ik ook ruimte kan maken voor mensen om hier te verblijven. Door de Waterpoort Academy ben ik eerst weer teruggebracht naar de kern, de reden waarom en hoe ik het bedrijf ooit ben beginnen. Door de dagelijkse beslommeringen vergeet je dat nog weleens. Ik ben daarna mijn passie weer gaan delen en vond de mensen die ik nodig had.
Ik hoop dat mijn bedrijf, mede met het waterpoort netwerk, nog wat meer onderdeel van de directe omgeving kan worden. En geen geïsoleerde plek wordt.

Wat wil je nog meegeven aan andere ondernemers binnen Waterpoort?
Corona brengt natuurlijk veel onzekerheden met zich mee. Ik zou zeggen: laat dat niet omslaan naar angst. Er is altijd een weg naar voren. Angst kan ervoor zorgen dat je de wegen naar de toekomst niet meer ziet.

Bereikbaarheid/adresgegevens:
Voor meer informatie zie onze website: www.equimio.nl
Mailadres is info@equimio.nl
Ons adres is Annavosdijk 6, 4697 PB in Sint-Annaland