Wind en weids

Het is 5 juli, code rood, weeralarmen in grote delen van het land. Hier in het Zuiden is het ook onstuimig, maar toch ga ik erop uit. Zonder fiets weliswaar, want dat is me te gortig.

Het weer is iets waar we geen invloed op hebben: hoe we ermee omgaan wel. Ik ga naar de streekproductenveiling op het Thoolse St. Annaland vandaag! In het laatste ‘aardappelveilinghuis’ dat ons land rijk is wordt in de maanden juli en augustus elke woensdag om 11.00 uur en om 14.00 uur een toeristische streekproductenveiling gehouden. Dit onder leiding van veilingmeester Wim Pleune, geboren en getogen Tholenaar.

Bijna 60 ton aardappelen

Als ik om klokslag 11.00 uur binnenstap blijken er slechts twee andere gasten te zijn. Met zo weinig mensen is het niet echt leuk, dus besluiten we voor de ronde van 14.00 uur terug te keren, want dan zou het volle bak worden. Wim heeft wel even de tijd nu om de gang van zaken uit te leggen en vertelt dat er die ochtend vroeg al 58 ton aardappelen is aangevoerd en geveild. Van Doré’s tot Frieslanders en Eigenheimers. Vanmiddag gaat de klok draaien voor lokale uien, tomaatjes, appels en natuurlijk babbelaars en bolus-gerelateerde grondstoffen en producten.

Nederlands landschap op zijn best

In plaats van met twee, rijd ik vandaag comfortabel met 4 wielen een rondje door de uitgestrekte polders -de straffe wind buiten houdend-. Het koren en de bloemenvelden dansen vrolijk op het ritme van de wind. Waar in het Noorden bomen als luciferhoutjes afknappen en de storm voor enorme chaos zorgt, verschijnen hier de prachtigste wolken tegen de knalblauwe hemel; een Nederlands landschap op zijn allerbest!

Ik rijd langs graanvelden en aardappelakkers, akkerbouwers en fruittelers en stop hier en daar op een dijk om even naar de woeste Oosterschelde te kijken. De Zeelandbrug in de verte, schuimkoppen op de golven, wind door mijn haar. Dit is Zeeland: weids en winderig. Ziltige klei voor de piepers, nuchtere mensen.

De Waterpoort fietsroute volgend waar het kan kom ik door de plaatsjes Stavenisse, Smediek ofwel Sint Maartensdijk en Scherpenisse. Het is een hele andere wereld, vooral rust met hier en daar een kerk, vergezichten en veel water; heel veel water. Zelf heb ik vaak een hoofd dat overloopt en ben ik veel en vaak onder de mensen. De hoeveelheid open ruimte, de natuur, het water en de wind en de vaak zuurstofrijke frisse lucht in Zeeland en op Goeree Overflakkee zijn ‘goede medicijnen’ voor mij. Om het hoofd weer rustig te krijgen, de elementen te voelen en vrijer te ademen. Dingen die in dichter bevolkt gebied vaak lastiger zijn; het levenstempo lijkt hier lager te liggen. Ik vind het heerlijk!

Lokale producten

Voordat ik terugkeer naar Wim besluit ik een Zeeuwse tosti ‘Herman’ te proberen bij de Heerlijckheid Havenzicht in St. Annaland. Uiteraard met lokale producten bereid. Een goede tip!

Ik neem nog een teug Zeeuwse lucht en stap dan voor de tweede keer vandaag het veilinghuis binnen; dit keer in een afgeladen zaal. Na een paar proefrondes gaan we van start. Als snel is mijn tas gevuld met juun, zoete puntpaprika, chocolade met stukjes babbelaar en een likeur. Na elke bieding komt één van de dames in Thoolse klederdracht mijn aankoop bezorgen. Het is een heerlijke combinatie van zittend boodschappen doen en een ‘altijd prijs’ bingo!

Wim blijkt een bevlogen veilingmeester en ik wens hem dan ook een hele zomer met volle zalen! De opbrengst van de veiling is bestemd voor het steekmuseum ‘De Meestoof’ even verderop, wat ook absoluut een bezoek waard is.

Tip op de fiets of met de auto

Een bezoek aan deze beiden is hartstikke leuk te combineren met een ‘zeehonden safari’ vanuit de haven van St. Annaland met Frisia rondvaarten. Deze is natuurlijk getij-afhankelijk, de vaartijden zijn te vinden op de website: www.frisiarondvaarten.nl.

Via de fietsroutes van Waterpoort is alles met elkaar verbonden, deze zijn verkrijgbaar bij diverse lokale ondernemers, gastheren en VVV, of te downloaden via waterpoortwerkt.nl/fietsroutes maar met de auto gaat het ook prima 😀.

Lekker uitgewaaid, heerlijk gegeten en met een volle tas streekproducten keer ik huiswaarts. En niet te vergeten met een ontspannen hoofd!

Groetjes Danielle