WATERPOORT VIERT 100e DEELNEMER IN BEFAAMDE ACADEMY

Rianne van Duivenbode glunderde van oor tot oor toen ze op woensdag te horen kreeg dat ze de 100e deelnemer van de Waterpoort academy was. Haar droom; het lokale Thoolse product Meekrap gebruiken om kunst te maken en daarmee en verhaal vertellen. Het lijkt simpel terwijl er een wereld achter schuil gaat. De lessen die ze leerde om haar droom te verbinden aan de betrokkenheid van anderen gaf haar vleugels. Die les is een rode draad voor eigenlijk alle academy deelnemers die er tot nu toe zijn geweest in de periode vanaf 2013. Dat die les meer dan ooit actueel is bewijst het feit dat deze 10e editie ondanks de coronacrisis ‘gewoon’ digitaal doorgang vond.

‘Een grenzeloze samenwerking op de overgang van water en land’ luidt de slogan van het gebiedsnetwerk waar 34 partijen samenwerken in de driehoek van gemeenschap, markt en overheid en waar het onderwijs bij betrokken is. Dat Rianne over de grenzen van ‘haar’ Tholen heen keek bleek al snel tijdens deze 4-daagse opleiding. Ze zocht namelijk verbinding met Dorien Derksen, een lector aan de Hogeschool Zeeland gespecialiseerd in meekrap, én aan Marielle van Houdt, een ondernemer die Rianne bij staat om haar bevlogen ideeën in gestructureerde banen te leiden. ‘Dat is precies waar het om draait’, zo geeft Cees Anton de Vries aan. Het opleidingshoofd van de Waterpoort academy vanaf het eerste uur ziet het verbinden van dromen als dé manier om tot een daadwerkelijk initiatief te komen.

De Waterpoort academy wordt steeds vaker als een goed voorbeeld gezien om te werken volgens de filosofie van de Omgevingswet en om ontwikkelingen voor elkaar te krijgen die je vooraf als onmogelijk acht. Die wind zie je nu op veel plekken waaien en zorgt dat de animo alleen maar toe neemt. De Waterpoort academy wil dan ook een brede pallet aan producten aanbieden rondom de Waterpoort academy om daarmee te werken aan een gemeenschappelijke ‘taal’. Naast de 11e editie die in de planning staat voor het 4e kwartaal van 2021 wordt gewerkt aan introductiedagen, die mogelijk ‘in house’ kunnen worden aangeboden. Daarnaast is er recent een film uitgebracht over de Waterpoort academy met daarin zowel begeleiders als deelnemers aan het woord.

Bekijk hier de Waterpoort film