‘Waterpoort ondernemers in beeld’ Petra Wevers

Petra Wevers: ‘Groene kinderen worden groene volwassenen’

Petra kan enthousiast vertellen over al haar initiatieven en dromen. En ook haar nieuwste project zal beslist weer een succes worden.
Alles waarvoor Petra zich inzet heeft één duidelijk kenmerk; ‘Verbindingen leggen tussen natuur en kinderen, daar doe ik het allemaal voor. ’

Kun je kort je bedrijf beschrijven?
Zeven jaar geleden ben ik begonnen met het bedrijf KrachtigBuiten. Dit is een adviesbureau in natuurlijk spelen en ontmoeten met als doel kinderen naar buiten te krijgen. Zo kunnen ze bewust kennismaken met de natuur en gezond eten.

Anno 2020 kun je er tal van initiatieven bij optellen, want stilzitten doet Petra allerminst.
Deze enthousiaste ondernemer met een enorm netwerk en een hart voor kinderen en natuur heeft o.a. het succesvolle foodfestijn ‘n Bietje Koekoek in 2017 en 2018 georganiseerd, het 50-dingen streekboekje uitgebracht en heeft ze een eigen kinderpagina in het ‘PROEF’magazine.
Het meest recente succes waar bijna niemand uit Waterpoort meer omheen kan is natuurlijk ‘Fietsen voor m’n eten/’n Bietje Gezond.’ Met heel veel liefde brengt Petra boerderijen, kwekerijen en kleine ondernemers met hun initiatieven samen, waar de consument (op de fiets) lokaal hun boodschappen kunnen doen. Want verbinden dat is de rode draad in alles wat Petra doet.


Wat is je verbinding met Waterpoort?
In 2013 heb ik de Waterpoort Academy gevolgd. Mijn droom was een speelnatuurplek aan de rand van Zevenbergen te realiseren. Helaas is dit toen door omstandigheden niet gelukt, maar ooit gaat deze droom uitkomen.
De Waterpoort mensen bij elkaar ervaar ik als een warm bad. Ik ben al op zoveel mooie plekken geweest en heb heel veel inspirerende mensen ontmoet.
Ik was al trots op het gebied maar ik ben alleen nog maar trotser geworden.

Hoeveel last heb je gehad van de Corona crisis?
Dit is voor mijn werk een enorme tegenslag geweest.
Al mijn participatieprojecten zijn on hold gezet, het 50-dingen streekboekje uitdelen in de klassen kon niet doorgaan omdat scholen dicht gingen en andere prioriteiten stelden.
Bij een aantal lopende projecten in de Randstad was ik als Brabander niet meer welkom, omdat ze dat niet meer aandurfden.
Een harde realiteit maar ik ben gelukkig positief ingesteld en pak gewoon weer door en ga verder!

Welke (inventieve) acties hebt je ondernomen om de gevolgen van de crisis te verzachten?
Ik kan niet stil zitten en rustig een boek lezen. Daarvoor heb ik te veel energie. Tijdens een conference call met de drie Waterpoort Provincies en Jong leren eten makelaars werden er thema’s besproken als eten lokaal inkopen, voedselverspilling en -educatie. Ik kreeg de kans om hierover een project op te gaan zetten en zag ik meteen de verbindingen en mogelijkheden.’

Na lang nadenken wat er mogelijk is in deze Coronatijd heb ik samen met Leontine Ouwerling, die een gezondheidspraktijk voor kinderen heeft, het project: ’n Bietje gezond op Waterpoort grond bedacht.
Het project gaat de verbinding aan tussen gezonde voeding, kinderen, streekproducten, boeren/kwekers/vissers, koken en voedselverspilling en start begin oktober 2020 tijdens de Dutch Food Week.

We zijn nog niet met het project begonnen en nu komt al de vraag van andere gemeentes en provincies om dit project verder uit te gaan rollen.
Maar we willen eerst starten met deze 12 scholen en het allemaal gaan ervaren. Hopelijk is het straks zo’n succes dat er een module uitkomt wat we kunnen gaan uitrollen en er hopelijk ook eens wat aan kunnen verdienen.

Wat zou Waterpoort voor jou kunnen betekenen?
Voor een aantal dromen heb ik toch nog groen licht nodig om dit te realiseren.
Zo hoop ik nog steeds om het 50-dingen-boekje bij alle gemeentes voor elkaar te krijgen, want ik wil niets liever dan dat kinderen met dat boekje hun eigen omgeving gaan ontdekken.
Verder wil ik natuurspeelplaatsen of speelbossen in Waterpoort realiseren. Ik weet dat hier behoefte aan is maar het ligt nog allemaal stil.

Het allerliefste wil ik samen met horeca en kooklokalen kinderen aan het koken met producten uit de streek krijgen. De ultieme droom is dat er gezonde keuzes voor kinderen op de menukaart komen te staan.
Hoe geweldig zou het zijn als kinderen i.p.v. kipnuggets en frikandellen iets gezonds en lokaal lekkers kunnen kiezen. Het is wel duidelijk dat dit pas kans van slagen heeft na de Coronacrisis.
En als we dan in 2021 hopelijk allemaal weer samen mogen komen dan wil ik  heel erg graag weer ’n Bietje Koekoek organiseren.

Wat wilt je meegeven aan andere bedrijven binnen Waterpoort?
Mijn kracht is dat ik altijd ergens wel een oplossing of mogelijkheid in zie. Juist in deze tijd van de coronacrisis moet je creatief en flexibel zijn.
Blijf de verbinding zien en steun elkaar in deze tijd, want we moeten het met elkaar doen.


Kijk voor meer informatie op
:
www.krachtigbuiten.nl en www.fietsenvoormijneten.nl
en lees het inspiratieverhaal van Petra via www.jonglereneten.nl/inspiratie/lokaal-voedselproject-voor-kinderen-n-bietje-gezond-op-waterpoortgrond