‘Waterpoort ondernemers in beeld’ Jeroen de Vries

Jeroen de Vries:
“Mijn drijfveer is het ontzorgen van mensen”

De komende maanden laten wij jullie kennismaken met aan aantal ondernemers uit Waterpoort, het gebied rondom het Volkerak-Zoommeer. Ondernemers die ook in deze Corona-crisis proberen hun bedrijf in stand te houden. Of zelfs te laten groeien.

Een serie bijzondere verhalen, van mensen met hart voor hun onderneming maar ook hart voor de inwoners van Waterpoort en hun leefomgeving.

Het spits wordt afgebeten door Jeroen de Vries, die nu binnen Waterpoort het Themajaar Streekproducten concreet handen en voeten geeft met een aantal specifieke producten zoals de ‘streekproductenbox’ en het Magazine “PROEF Streekproducten”.

Wat voor een bedrijf heb je?
Ik heb meerdere onderdelen binnen mijn bedrijf. Onder andere doe ik aan ‘hands on’ consulting: bedrijven helpen met o.a. hun businessplan, productontwikkeling en website. Maar een belangrijk deel van mijn energie steek ik nu in het vermarkten van plaatselijk geteeld voedsel bij verschillende partijen: de streekproducten.

Met streekproducten ben ik bezig in Rotterdam (www.opentoprotterdam.nl ) en in het gebied van Waterpoort (www.streekproductenuitwaterpoort.nl ).
Van oorsprong ben ik juridisch fiscalist. Ik ben trots op wat ik tegenwoordig doe: geen lange termijn en papieren tijgers, maar concrete producten met snelle resultaten.

Wat is je verbinding met Waterpoort?
Ik leg in het gebied verbindingen tussen lokale telers van producten en afnemers. Die afnemers zijn onder andere boerderijwinkels, restaurants. Daarnaast verkoop ik streekproductenboxen. Momenteel een aspergebox, waarin 5 verschillende lokale bedrijven alle ingrediënten voor een complete maaltijd leveren. Tenslotte ben ik bezig met het Magazine “PROEF Streekproducten”, waarin consumenten direct zien waar ze in hun omgeving groente en fruit direct van de teler kunnen kopen.
Ik geloof in dit concept: Gezond eten uit eigen streek zorgt voor steun van de lokale economie, verse producten waarvan je weet waar ze vandaan komen en die met weinig transportkilometers op je bord liggen.
De Waterpoort-organisatie en het netwerk biedt voor een ondernemer als ik mooie mogelijkheden voor een vliegende start: je zit snel bij de juiste mensen aan tafel en je krijgt steun uit allerlei hoeken. Ik merk wel dat de bekendheid van Waterpoort stopt bij bestuurders en direct betrokkenen: het is jammer dat dit samenwerkingsverband bij de gewone burger nog nauwelijks bekend is.

Welke problemen brengt de Corona-crisis jou en hoe bereid jij je voor op de toekomst?
Door de crisis kwam de levering van streekproducten aan restaurants volledig stil te liggen. Dat was wel een belangrijke inkomstenbron. Maar je ziet wel een grote toename van de interesse van consumenten voor duurzaam, gezond en lokaal geteeld voedsel. Hier ben ik op ingesprongen door bijvoorbeeld de ontwikkeling van de streekproductenbox naar voren te trekken. Een poging om rest-producten van boeren hierin mee te nemen lukte niet, maar ja, dat hoort ook bij ondernemen.

Voor de langere termijn ben ik samen met studenten van de HAS nog bezig met onderzoek naar gebruik van wei voor consumptie. Deze wei, een restproduct van de kaasproductie, zit boordevol eiwitten en wordt nu nog grotendeels geloosd. Hier zie ik ook toekomst in!

Wat wil je nog meegeven aan andere ondernemers binnen Waterpoort?
Maak gebruik van de mogelijkheden die het netwerk van Waterpoort je biedt. Samenwerken vraagt tijd en aandacht, je moet je verhaal vaker opnieuw vertellen. Maar geef niet op als je erin gelooft.
Binnen Waterpoort hoef je er niet alleen voor te staan.

 

Contactgegevens Jeroen de Vries

Verzamelgebouw Delta Agrifood Business
Van Konijnenburgweg 24 D

4611 HL Bergen op Zoom

info@streekproductenmakelaar.nl
info@streekproductenuitwaterpoort.nl
contact@proef-streekproducten.nl

M +31 (0)6 53364764