‘Waterpoort ondernemers in beeld’ Claudia en Joël Roks

Claudia en Joël Roks  “Wij zijn de 3e generatie Roks op deze mooie plek”

Het is midden op dag. Net 12 uur geweest. De zon schijnt en de winkel van Claudia en Joël Roks ligt vol met mooie verse producten. Er zijn Corona maatregelen getroffen, dus het is veilig winkelen. Het is er geen moment stil. Klanten komen en gaan. Een ontmoeting met Claudia op 1 van de picknicksets waar iedereen even iets kan drinken met wat lekkers erbij.

Wat voor bedrijf hebben jullie?
Van oudsher hebben we appels en peren. In 2003 hebben wij het bedrijf overgenomen van mijn schoonouders. Wij zijn de 3e generatie Roks. Opa ging vele jaren geleden over van de vlasteelt naar fruit; appels en peren. Mijn schoonouders hebben dat voortgezet. Wij hebben er inmiddels pruimen en kersen aan toegevoegd. Op het 15,5 ha grootte bedrijf zijn de appels nog in de meerderheid maar de andere producten zijn ook goed vertegenwoordigd.

Claudia: “We sorteren, koelen en vermarkten alles zelf. Het meeste via onze winkel en plaatselijke ondernemers. De laatste tijd zijn vooral supermarkten ook op zoek naar lokale producten.”
De winkel begon klein maar is inmiddels al 70 m2 groot. Daarin wordt naast de eigen producten allerlei andere producten uit de omgeving verkocht. Er ligt een grote wens om de winkel verder uit te breiden naar 200m2 inclusief opslagruimte. Op de drukste momenten van het jaar (appelpluktijd) werken er circa 25 tot 30 mensen op het bedrijf.
Claudia voegt nog toe: “ook voor fruitmanden, kerstpakketten en bijvoorbeeld cadeau manden kun je terecht bij onze winkel”.

Welke problemen brengt de Coronacrisis jullie en hoe bereiden jullie je voor op de toekomst?
Wat wij vooral zien is dat lokaal kopen door de crisis een grote vlucht heeft genomen. Dat merken wij ook in onze winkel. Het is drukker dan ooit. We hebben nu extra personeel in de winkel staan. We zien vele nieuwe gezichten. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Vele mensen hebben onze winkel en brede assortiment ontdekt. Hopelijk blijft dit ook na de Coronacrisis. Met onze wens om de winkel verder uit te breiden zien wij de toekomst positief tegemoet.

Wat is jullie verbinding met Waterpoort?
Ik heb zowel de cursus gastheerschap gevolgd als de Waterpoort Academy. Het gastheerschap heb ik over onze polder gedaan. In de Academy heb ik de ontwikkeling van een kinderspeeltuin hier op ons bedrijf ingebracht als cases. Helaas is dat niet helemaal gelukt in verband met vergunningen. Dat is echt heel jammer.
Ik vond het leuk om mee te doen en waardevol dat ik er een groot netwerk aan over heb gehouden. Ik ga graag naar de terugkomdagen. Daarnaast doen wij al enkele jaren mee met het Waterpoortweekend. Voor dit jaar hadden we samen met de Prullenkast een leuk arrangement ontwikkeld. Helaas kon ook het waterpoortweekend door de Coronacrisis niet doorgaan. Maar misschien gaan we toch nog iets doen met ons arrangement.

Wat wil je nog meegeven aan andere ondernemers binnen Waterpoort?
Blijf vooral jezelf en probeer er alles aan te doen om door deze crisis heen te kronkelen. Het kan ook helpen om aan te sluiten bij acties. Wij doen bijvoorbeeld mee met Bourgondisch Brabant en de ANWB actie. Het geeft extra publiciteit zoals ook dit interview.

Zelf de winkel van Claudia en Joël bezoeken?
Het fruitbedrijf Roks met Streekwinkel ligt aan de Blaaksedijk 14a, 4793RN in Fijnaart.
De winkel is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur (zaterdag tot 16 uur en zondag gesloten).
Zie ook www.roksstreekwinkel.nl