‘Waterpoort ondernemers in beeld’ Bonnie en Harry de Schutter

Bonnie en Harry de Schutter:
“We zijn trots op de mooie plek waar we de lekkerste zoete kersen kunnen aanbieden”

Tijdens het interview met Bonnie en Harry de Schutter, op een woensdag om een uur of 10 in de ochtend, is het al een komen en gaan van klanten.
Allemaal gaan ze weg met minstens 1 bakje van die heerlijke zoete kersen. En vaak nog met iets anders uit de gezellige winkel waar de verkoop plaatsvindt.
Bonnie: “Ik ben blij dat het seizoen weer is gestart en dat ik de klanten weer zie”. Dat had ze niet hoeven zeggen, dat straalt ze ten volle uit.

Wat voor een bedrijf hebben jullie?
We zijn van huis uit een traditioneel akkerbouwbedrijf met aardappelen, suikerbieten, uien en granen. In 1992 zijn we begonnen met peren, later appels en vanaf 2003 hebben we ook kersen. Appels zijn inmiddels gerooid.

Vooral de kersen hebben gezorgd voor een grote omslag in ons bedrijf, en daar zijn we nu ook het meest bekend om. Doordat we 10 verschillende kersenrassen telen, die op verschillende tijden rijp zijn, kunnen we van juni tot begin augustus verse kersen verkopen. En elk ras heeft weer zijn eigen smaak, dus je raakt ook niet uit geproefd!
Onze kersen verkopen we zelf aan huis, maar hebben ook een verkooppunt bij de Bosrand in Rijsbergen en Aspergekwekerij Vos in Roosendaal. We leveren ook aan andere bedrijven in de omgeving: het Bakhuys in Dinteloord bakt met onze kersen hun vermaarde kersenkoek, ijsboerderij Gerdahoeve verwerkt ze in hun ijs. Daar zijn we trots op. Net als op de kwaliteit van onze producten, op het mooie plekje dat we aan huis kunnen bieden en onze grote kring aan vaste klanten.

Klanten willen vernieuwing zien, dus ons bedrijf is voortdurend in ontwikkeling. Zo hebben we ons terras onlangs van nieuw tuinmeubilair voorzien. Daar krijgen we leuke reacties op. Een aantal jaren geleden hebben we ook een kersendiner georganiseerd: aan het eind van het seizoen kwam Michiel de Hoog uit Kruisland koken. Voor 40 mensen en als een aardigheidje voor je vaste klanten. Jammer dat gemeenten dit als een commercieel evenement zien, waardoor je hoge kosten hebt en voor allerlei vergunningen moet zorgen.

Welke problemen brengt de Corona-crisis jullie en hoe bereiden jullie je voor op de toekomst?
We hebben nog geluk gehad. Net nu de eerste kersen rijp zijn en de verkoop kan starten zijn de maatregelen rondom Corona versoepeld. Maar 3 van onze vaste medewerkers durven niet te komen werken omdat ze in de risico-groep vallen. En hier en daar moeten we vanwege de veiligheid wat extra maatregelen treffen. En niet te vergeten de aardappelen natuurlijk: doordat er veel minder friet wordt gegeten is de vraag afgenomen en hebben we onze aardappelen flink onder de kostprijs moeten verkopen.

Wat is jullie verbinding met Waterpoort?
We zijn gastheer van Waterpoort, en hebben in 2015 de Waterpoort Academy gevolgd. Hierdoor zijn we op veel plekken in het gebied gekomen die we anders niet zouden hebben gezien, zoals de Grevelingendam en fort Henricus. Ons bedrijf plukt ook nog steeds de vruchten van het netwerk dat we via Waterpoort hebben opgebouwd, zoals het contact met fort Sabina bij Willemstad en met Petra Wevers die nu ‘fietsen voor mijn eten’ heeft opgezet. Dat helpt ons in ons bedrijf, maar hierdoor kunnen we ook toeristen die bij ons bedrijf komen beter wegwijs maken in het gebied. Dat is onze invulling van het gastheerschap.

Wat wil je nog meegeven aan andere ondernemers binnen Waterpoort?
Wees creatief en doe dingen samen met omliggende ondernemers om het gebied te versterken.
Maar vooral zouden we willen meegeven: Blijf positief en maak er iets gezelligs van!

Meer informatie vind je op  www.zuylenhoeve.nl
Het bedrijf met winkel vind je aan de Kreekweg 1 in Heijningen en is geopend vanaf 10.00 uur.