Verbonden Forten en Vestigingen Waterpoort op excursie

Het gebied rond het Volkerak-Zoommeer en Hollandsch Diep kent een rijke geschiedenis als het gaat om vestingssteden en verdedigingslinies. Dit militaire erfgoed draagt bij aan de identiteit van de streek. Het speelt een belangrijke rol in ‘de biografie’ van Waterpoort. De vestingen en forten zijn ruimtelijk interessante aanleidingen voor nieuwe initiatieven. Waterpoort probeert die samenhang zichtbaar te maken en verder uit te nutten.

Op 19 juni 2013 heeft de ondernemende groep ‘Verbonden Forten en Vestingen’ genoten van een leerzame, inspirerende en gezellige excursie. Met een gemêleerde groep van ondernemers, ambtenaren en bestuurders hebben we een bezoek gebracht aan de Westfriese Omringdijk in de kop van Noord-Holland en Fort Wierickerschans in Bodegraven.

Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk, een wonder van menselijke hand. Dit 126 kilometer lange lint is een schitterend podium voor culinaire streekproducten, sport, cultuur en recreatie. Gedurende de dag worden we op verschillende plekken door verschillende mensen toegesproken. Bij één van de Westfriese bankjes krijgen we van historicus en banktekstschrijver Willem Messchaert in vogelvlucht de geschiedenis van de Westfriese Omringdijk te horen. In Cinema Oostereiland wordt ons een film over de Westfriese Omringdijk getoond. Ada en Ben Loos van Wijngaard Saalhof te Wognum vertellen ons in geur en kleur wat er komt kijken bij het opzetten van een wijngaard, restaurant, B&B en overnachtingsmogelijkheid.

In fort Wierickerschans te Bodegraven worden we onthaald door Peter Kraan. In april 2008 heeft zijn Stichting Fort Wierickerschans Groep de gebouwen en terreinen voor 50 jaar in erfpacht gekregen. De stichting restaureerde met financiële steun van de provincie Zuid-Holland en met ondersteuning van de gemeente Bodegraven het Fort tot wat het nu is: een recreatief en toeristisch centrum voor een breed publiek. Er volgt een uitgebreide rondleiding langs prachtige gebouwen en plekken van het fort.

Rode draad van de dag: uithoudingsvermogen, pure passie, geduld en visie zijn dé ingrediënten om succesvol een onderneming of fort te runnen.

Lees het uitgebreide verslag.