Tulpen uit…

Of je alleen maar tulpen uit Amsterdam zou kunnen sturen? Nee hoor helemaal niet!

De zon prikte al vroeg door de gordijnen. Nú dacht ik… nu alles laten vallen en als een dolle die fiets op de drager slingeren en ervandoor! Richting ‘het eiland’ zoals de bewoners van Goeree-Overflakkee het ook wel noemen.

 

Mijn ‘reis’ begint altijd gewoon onder aan de trap waar ik mijn stalen ros opzadel, waarna het zich gedwee achter op mijn automobiel laat hijsen. Of ik verslag zou willen doen over een rondje Flakkee en Goeree? Natuurlijk wil ik dat, maar wel bij mooie Hollandse luchten van staalblauw afgewisseld met mooie witte wolken die door de wind over het weidse landschap worden geblazen: Vandaag dus! De reis is tevens het doel. Zo moet het altijd zijn vind ik zelf.

Het liefst helemaal op de fiets maar dan had ik het in 1 dag niet gered. Enfin, enroute!

Vanaf de Zevenbergse markt via Standaardbuiten en Heijningen eerst naar de omgeving Fort Sabina. Hier is in deze periode een grote kans op kleurige velden hyacinten en tulpen, een onmisbaar ingrediënt voor een reis als deze in de april maand en een stukje van mei.

 

 

Gekleurde velden

Ik volg de dijken en de prachtig gekleurde velden, elk jaar weer een feestje en dat zonder hordes toeristen, die speciaal voor ons wereldberoemde ‘trademark’ de hele wereld over reizen om er na een glimp van te hebben opgevangen, samen mee op de foto te kunnen. Tulpen worden eens per zes jaar op dezelfde akker geteeld, dus het is elk jaar opnieuw even speuren. Het is in elk geval altijd in de omgeving Oude-Tonge, Den Bommel, Stad aan het Haringvliet, Achthuizen en Ooltgensplaat.

In deze laatste plaats is overigens ook Fort Prins Frederik te vinden, onderdeel van de stelling van Willemstad, die samen met Fort Sabina, Fort de Hel en Fort Buitensluis in de tijd van Napoleon de wateren en achterland verdedigden tegen aanvallen vanuit het westen.

 

Knusse haventjes

De knusse haventjes die ik onderweg tegenkom zet ik allemaal op de foto. Het is pas negen uur als ik in Stad aan ‘t Haringvliet een filmpje maak voor Instagram. De rust, het begin van het seizoen nog maar, nog wat gehamer en gebabbel klinkt er vanaf de werf en verder hoor je alleen kabbelend water en de vogels, heerlijk! Eigenlijk had ik veel vroeger weg moeten gaan, maar hier word ik ook gelukkig van -en van heel vroeg opstaan toch wat minder-.

In Middelharnis wil ik graag even koffie drinken maar door wat wegafsluitingen kan ik niet in het deel van de haven komen waar ik wilde zijn, dus houd ik het bij wat foto’s en neem gezellig een slok water en een banaan.

 

Vogels en zeehonden

Door naar Stellendam dan maar voor een kort wandelingetje naar de prachtige vogeluitkijkhut Tij, vogelboulevard noemen ze het zelfs. De kijkgaten bieden mooi zicht op het Haringvliet en de gelijknamige sluizen en met een beetje geluk zijn er hele kolonies watervogels en andere modellen te zien. Als kind van een ‘ornitholoog’ is mijn vogelkennis bedroevend te noemen.

Ik vervolg mijn reis naar A-Seal waar ik een selfie had willen maken met een van die aandoenlijke gestrande zeezoogdieren die daar worden opgevangen. Wist je dat de zeehond het grootste roofdier is dat wij in Nederland hebben? Hier in A-Seal kun je ze bewonderen en bovendien veel leren over deze grappige dieren.

Naast het centrum ligt restaurant ‘Zoet of Zout’ met een prachtig terras en super uitzicht over het water! Zo vroeg waren ze vandaag helaas nog niet open en bovendien was de brug die erheen leidt kapot gevaren, dus moet er tot in juni rekening gehouden worden met een behoorlijke omweg, wanneer je uit de richting Stellendam komt tenminste.

 

Vis en andere lekkernijen

Nog steeds geen koffie dus zet ik in op de vissershaven. Elke vrijdag komen de Stellendamse vissers met volgeladen schepen voor dag en dauw de haven binnen en stromen vishandelaren uit het land binnen om hun handel op de afslag veilig te stellen! Een leuk spektakel waarvoor via VVV Ouddorp tickets te bestellen zijn. Beslist de moeite waard voor vroege vogels!

Ik pak nog iets van het staartje mee en vind dit een mooi moment en ook een goede plek om mijn ros te bevrijden van het beklemmende rek. Eindelijk even een koffietje in de moderne viszaak. Binnen zie ik vitrines vol vis-gerelateerde lekkernijen en een verzameling sushi waar je U tegen zegt! Ik meen zelfs een echte Japanse kok te zien. Zulke sushi heb ik zelden gezien en ook nog eens voor een hele redelijke prijs geserveerd door vriendelijke mensen bovendien.

Een lekker visslaatje neem ik mee voor onderweg, ik smeer m’n gezicht nog even in met factor 50 en ga dan eindelijk op de pedalen: De Kwade Hoek in. Een fantastisch natuurgebied in de Goereese duinen, waar de fietsroute me via het gehucht Havenhoofd door de duinen en langs de zee meeneemt naar Ouddorp. Het dorp dat toch ook weer een pittoresk centrumpje heeft met een aantal leuke winkels en eetgelegenheden.

Het VVV hier vind ik een van de mooiste die ik ken, gevestigd in een fraaie omgebouwde boerenschuur. Ik fiets er nu voorbij want de dag is alweer maar eens doorspekt met D-Tours en mijn tijdsbesef is niet altijd even accuraat. In een koffietentje bekijk ik even mijn mail terwijl ik tegelijkertijd een appelpunt met slagroom wegwerk. Het visslaatje was al eerder aan een picknicktafel met zeezicht aan de beurt geweest.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt wat betreft charmante plekjes op dit eiland is toch wel het haventje en de straatjes in het hart van Goedereede, waarvan de typische kerktoren al van veraf te zien is. Al tientallen keren ben ik hier even gestopt, maar nog nooit eerder met de fiets.

Dit hele eiland is echt zo de moeite waard om op de fiets te ontdekken! Tulpen, akkerland, fantastisch duinengebied en de prachtigste stranden! Kneuterige dorpen en dito haventjes, flamingo’s in Battenoord (in het winterseizoen), zeehonden in A-Seal, maar ook in het wild in de spuisluis op de Brouwersdam, slikken en gorzen, historische stadjes en zelfs een fort! Met de fiets is alles verbonden en kun je bovendien over dijken langs zowel het Haringvliet als Volkerak rijden, waar je met de auto niet kunt komen.

 

Vergeet je zwemspullen niet

Dus mijn tip: altijd je fiets en wandelschoenen meenemen en als je vroeg gaat ook een thermoskannetje koffie. Natuurlijk wat later in het seizoen je zwemspullen, want plonzen is hier ook een feest!

Mijn fiets staat intussen weer achterop, het is al bijna 5 uur. Ik rijd naar het volgende eiland waar een jarige vriendin geduldig haar toost afwacht. Bij de spuisluis op de Dam stop ik nog even om te zien of er zeehondjes zijn, maar helaas…

Ik steek op dat punt ongeveer ook de grens over van Zuid-Holland met Zeeland, daar waar het ‘Hier aan de Kust’ van Bløf straks weer zal klinken. Hier eindigt mijn Goeree-Overflakkee reis vandaag.

Blijf je verwonderen! De tijd gaat snel lieve mensen, laat hem je niet inhalen!

Uw reporter, Danielle Kloeg