Succesvolle netwerkbijeenkomst Waterpoort

Als start van de slotmanifestatie van de Waterpoort Armada was er voor geïnteresseerden uit het Waterpoortgebied een netwerkbijeenkomst op vrijdag 11 september. Centraal stond de nieuwe koers van Waterpoort als samenwerkingsverband, met als rode draad de Zuiderwaterlinie.  Het hele programma werd georganiseerd door de samenwerkende partners binnen Waterpoort.

Kleine koerswijziging
Binnen Waterpoort focussen we ons de komende jaren nog meer op de toeristische ontwikkeling van het gebied. Hierbij staan drie thema´s centraal: water, natuur en erfgoed. Uitgangspunt is het behalen van concrete resultaten, waarbij de focus ligt op de zichtbaarheid, beleefbaarheid en bereikbaarheid van het gebied. De samenwerkende partijen hebben aangegeven de komende jaren in de vitaliteit van het gebied te willen investeren. Naast deze publieke investeringen bleek tijdens de netwerkdag overduidelijk dat private investeringen noodzakelijk zijn. Alleen zo kunnen er grote stappen worden gemaakt.

Inspiratie
De nieuwe koers was tijdens de netwerkdag al goed te voelen. In de ochtend zagen de ruim 100 aanwezigen een 360-graden film met bijzondere verhalen uit het gebied. Vervolgens waren er twee inspirerende presentaties te zien, een over schijndilemma´s bij regionale gebiedsontwikkelingen en een over de potenties van het icoon Zuiderwaterlinie, de oudste en meeste gebruikte waterlinie van Nederland. Het is duidelijk dat het gebied Waterpoort met een beetje hulp, veel bijzonders heeft te bieden. Waterpoort zorgt voor de verbinding en brengt de juiste mensen bij elkaar, zodat men ook echt verder kan komen.

Meerwaarde Waterpoort
Tijdens het middagprogramma werkten de aanwezigen aan acht concrete projecten met als rode draad de Zuiderwaterlinie. Dit gebeurde op een inspirerende locatie, partyboot de Ameland die over het Hollands Diep en het Volkerak voer. Sommige projecteigenaren, zoals die van het Mauritshuis, waren vastgelopen met hun plannen en gebruikten de netwerkdag om een boost te geven aan hun project. Anderen, zoals Beleef de Deltaroute, hadden juist het idee dat Waterpoort hun project meerwaarde kon geven.

Resultaten
Fort Sabina is een bijzonder fort binnen de stelling van Willemstad en de vesting van Willemstad waar men al jaren met de ontwikkeling bezig is. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen 3 jaar van 0 naar zo’n 8000 bezoekers gegroeid. Maar dat is bij lange na niet genoeg om het rendabel te maken. Er ligt een visie, maar we zouden graag willen dat mensen vanuit heel Nederland het interessant vinden om een dagje naar Fort Sabina te komen omdat ze weten dat het leuk is om er naartoe te gaan. Tijdens de netwerkdag is gewerkt aan een duurzaam exploitatie. Daarbij is gekeken welke basisvoorzieningen er eerst gerealiseerd moeten worden zoals een goede ontsluiting, een keuken en horeca. Ook hier geldt, de eerste stap is op zoek gaan naar investeerders, die ook geloven in deze unieke locatie.

Riviercruise
Een ander project waar aan werd gewerkt is een idee van de gemeente Tholen.  Zij wil riviercruises naar de gemeente trekken. Ideeën waar de cruises zouden kunnen aanmeren en wat er te bieden is aan de bezoekers zijn er wel, maar hoe zorg je er voor dat men de afslag naar Tholen neemt. Uit de discussie die over dit project is gevoerd heeft de gemeente goed inzichtelijk gekregen welke stappen zij nu moet zetten om dit plan te kunnen realiseren.

Armada festival 2016
De netwerkbijeenkomst vormde de start van een weekend met allerlei activiteiten rond de Waterpoort Armada. De Armada 2015 verbindt allerlei evenementen in de streek die iets met het thema Zuiderwaterlinie te maken hebben. Een van de projecten waar ook aan werd gewerkt tijdens de netwerkdag was de Armada 2016, met als thema Suiker. 25 concrete ideeën voor de invulling van het programma voor volgend jaar zijn verzameld. Denk hierbij aan de jaarlijks terugkerende bietentocht of een suikersculpturenfestival. De ideeën worden verder uitgewerkt, zodat ook volgend jaar een succesvol programma in het Waterpoort gebied kan worden aangeboden. Binnenkort start de organisatie van volgend jaar. Mocht je nog ideeën hebben van activiteiten die aansluiten bij het thema Suiker in Waterpoort, meldt dit dan bij Waterpoort, info@waterpoortwerkt.nl. Bedrijven die mee willen doen kunnen zich natuurlijk ook aanmelden.

Lees het ook het volledige Verslag Waterpoort netwerkdag en bekijk voor een sfeerimpressie van de netwerkbijeenkomst de Fotocompilatie Netwerkdag 11092015 of ga naar Facebook.com/Waterpoortwerkt of geniet nog even na via het filmverslag van deze dag.