Schout en Schepenenrace 2014

De Krabbenkreek in Sint-Annaland was zaterdag 21 juni 2014 weer het toneel voor de 8e Schout & Schepenen race. Burgemeesters en Wethouders van maar liefst 23 gemeenten uit het zuidwestelijke Deltagebied voeren de race aan boord van traditionele Zeeuwse hoogaarzen, hengsten en schouwen. Doel van de wedstrijd is om de gemeentebestuurders in het Deltagebied nader te betrekken bij de watersport en -recreatie en daardoor het draagvlak voor deze sociale en economische sector te vergroten.

De ochtend van de Schout & Schepenen race stond traditiegetrouw in het teken van Hét Palaver, een minisymposium waarin de watersport centraal staat, dit jaar met duurzaamheid als invalshoek. Een zaal met ruim 200 bestuurlijk en watersport vertegenwoordigers en andere relevante stakeholders luisterden aandachtig naar het spectaculaire verhaal van zeilkampioene Lobke Berkhout. Na haar eigen Olympische droom wil zij vooral aandacht voor het inspireren van de jeugd om aan watersport te doen. Arnoud van Vliet, directeur-secretaris van waterschap Hollandse Delta en voorzitter van Duurzaam GWW wees de gemeentelijke overheden op hun verantwoordelijkheid bij het duurzamer maken van de grond-, weg- en waterbouw. Afsluiter van het symposium was Aad Veenman, oud topman van de NS en thans commissaris bij Royal Huisman. Hij benadrukte nog maar eens dat de jachtbouwsector al jaren tot de top 3 in de wereld behoort, een gegeven om trots op te zijn.

De achtste editie van de Schout & Schepenen is gewonnen door de gemeente Borsele. Burgemeester Gelok ontving uit handen van de Zeeuwse Commissaris van de Koning Han Polman aan het eind van de dag de begeerde wisselbokaal.

Volgend jaar zal dit evenement ongetwijfeld opnieuw worden gehouden. Lees meer over de Schout en Schepenen race.