Schouten en Schepenen race 2013

Bestuurders van maar liefst 20 gemeenten in het Zuidwestelijke Deltagebied bijeen. Elke gemeente een eigen, traditioneel Zeeuws zeilschip. De winnaar van de zeilrace krijgt de felbegeerde Schout en Schepenen bokaal voor een jaar mee naar huis.  Doel van de race is om bestuurders nadrukkelijker te betrekken bij de watersport en de walrecreatie in de Zuidwestelijke Delta. Op 15 juni werd deze race voor de zevende keer gehouden. Inmiddels is de locatie vertrouwd: de Krabbenkreek (zijarm van de Oosterschelde) bij St. Annaland.  In de ochtend spraken de drie provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland over de betekenis van watersporteconomie en samenwerking. Waterpoort geldt hierbij als positief voorbeeld. De stad Antwerpen laat zien dat met initiatief van de overheid de ontwikkeling van een havengebied in gang kan worden gezet.

Dit jaar door de harde wind helaas geen wedstrijd maar een heuse Schout & Schepenen Parade. Een recreatieve tocht van alle schepen. Vanaf de wal biedt dit lint van traditionele Zeeuwse hoogaarzen en hengsten een aantrekkelijk schouwspel.

Aan het eind van de dag mocht de gemeente Tholen de Schout en Schepenen bokaal in ontvangst nemen. Zij werden door een jury verkozen als meest enthousiaste team en ontvingen de bokaal uit handen van de Zeeuwse commissaris van de Koning, Han Polman.

Volgend jaar zal dit evenement ongetwijfeld opnieuw worden gehouden.

Lees meer over de Schout en Schepenen race.