De Keenesluis komt weer tot leven

De Keenesluis ligt precies op de grens van Standdaarbuiten en Fijnaart, in de gemeente Moerdijk. De Keenesluis werd 248 jaar geleden gebouwd in de rivier de Mooye Keene. Dit sluisje diende er voor het water te keren dat bij vloed via de Dintel werd opgestuwd en bij eb het overtollige water uit de achterliggende polder te kunnen spuien.

De sluis ligt er nu vervallen bij en moet hoognodig gerestaureerd worden. Waterschap Brabantse Delta is eigenaar van de Keenesluis.

Stichting ‘Beleef de Keenesluis’
Stichting ‘Beleef de Keenesluis’ is opgericht om de Keenesluis letterlijk weer beleefbaar te maken. Een plaats waar mensen elkaar ontmoeten en op een leuke manier in aanraking komen met cultuurhistorie en de mooie natuur rondom de sluis. Om de sluis beleefbaar te maken moet de Keenesluis weer doorvaarbaar worden gemaakt en het scheprad worden teruggeplaatst in de sluis. Dit scheprad hoorde bij het stoomgemaal dat naast de sluis heeft gestaan.

Drijvende kracht achter de stichting is Ineke Peters-van de Weijgaert. Ineke is opgegroeid in Fijnaart. Ineke: “Het was fantastisch om hier op te groeien. Mijn ouders hadden een tuinderij midden in het dorp. Er was volop ruimte en samen met mijn broertjes en zusje hebben we genoten van de natuur”. Daarna heeft Ineke overal en nergens gewoond, onder andere in Leeuwarden, Den Haag, Ecuador, Nieuw-Zeeland. Het was natuurlijk helemaal niet stoer om terug te gaan naar Fijnaart. Omdat haar man het bedrijf van haar ouders ging huren kwam ze toch weer terug naar de plek waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. En nu wil ze hier echt niet meer weg.

De Keenesluis; een plek vol herinneringen en verhalen
De oudere mensen kennen de sluis vaak omdat de boten met suikerbieten hier doorheen kwamen. Sommigen hebben zelf nog de platbodems door de Keenesluis getrokken. Ook de verhalen over het stoomgemaal zitten in de herinneringen van mensen. In de buurt van het sluisje staat een schuur dat in de 2e Wereldoorlog als mortuarium heeft gediend, omdat er bij deze bocht in de Mark zwaar is gevochten. Jongere mensen kennen de Keenesluis bijvoorbeeld, omdat het zo’n fijne plek is om te vissen.

Waterpoort Academy
Ineke is voor het eerst met Waterpoort in aanraking gekomen doordat ze werd gevraagd om mee te doen aan de Waterpoort Academy. Ineke wil een B&B beginnen in haar huis en dat leek een mooie casus. Maar zelf wilde ze graag een casus inbrengen die iets toevoegde voor het hele gebied, waar meer mensen voordeel aan hebben. En daarom heeft ze de Keenesluis als casus ingebracht. Ineke: “De Waterpoort Academy is echt goud!” Volgens Ineke heeft de Waterpoort-Academy het verschil gemaakt voor de Keenesluis: “Door het netwerk en de dynamiek. Je hebt een kapstok omdat je ergens bij hoort en dat helpt! Waterpoort werkt!”

Wat is tot nu toe bereikt?

Begin 2010 wilde het waterschap de sluis vol storten met zand. De stichting heeft bereikt dat dat niet gaat gebeuren! Daar is de Keenesluis veel te mooi en bijzonder voor. In 2012 is de Keenesluis gemeentelijk monument geworden. Het waterschap is bezig met de voorbereidingen voor de basisrestauratie. Daarvoor is onder andere een restauratieadvies geschreven. De stichting is bezig met het uitwerken van de plannen om de Keenesluis weer beleefbaar te maken: terugplaatsen van het scheprad en het doorvaarbaar maken van de Keenesluis. De stichting heeft heel veel steun van verschillende organisaties: zowel lokale, regionale als landelijke organisaties. De gemeente Moerdijk heeft 50.000 euro gereserveerd voor de toeristisch-recreatieve bereikbaarheid van de Keenesluis. De Rabobank stelt 10.000 euro beschikbaar voor het terugplaatsen van het scheprad. En van de provincie hebben we 5000 euro gekregen voor de verpoosplek bij de Keenesluis.

Hun droom

Als de sluis 250 jaar bestaat (over 2 jaar) hopen ze dit te vieren bij in ieder geval een deels gerestaureerde sluis. Het mooiste is natuurlijk als uiteindelijk de sluis weer helemaal in ere is hersteld. De stip op de horizon is het weer mogelijk maken om naar het vestingstadje Klundert te varen. Dat zou kunnen door het viaduct over de A59 (Boerendijk) te gebruiken om met de kano van de ene naar de andere kant te klunen.

Ineke: “Wat zo typisch is aan de Keenesluis is, het is één groot avontuur. Iedere keer ontdekken we nieuwe informatie en mogelijkheden. Het is heel fijn dat mensen met ons meedenken en meedoen!”

Bekendheid van de sluis en het gebied
Om dit project te laten slagen is het heel belangrijk dat de Keenesluis bij veel mensen bekend is. Het gebied rondom de Keenesluis is zo mooi. Het is erg leuk om hier te recreëren. De stichting wil er een officiële wandelroute maken. Er loopt al een wandelpad langs de Mark en het Barlaquebos. Het is jammer dat zo weinig mensen weten dat het erg leuk is om hier te wandelen. Nu is het nog lastig te vinden, maar daar wordt aan gewerkt.


Om dit allemaal mogelijk te maken heeft de stichting hulp nodig. Dat kan met geld, meehelpen of ideeën. Ineke: “En laat je niet afschrikken door het werk, want dat organiseren we wel. Alle hulp is welkom! We zijn ook op zoek naar bedrijven en organisaties om mee samen te werken.”

Wil je helpen of meer weten over de Keenesluis kijk dan op www.keenesluis.nl of volg ze via www.facebook.com/keenesluis en @keenesluis (Twitter en Instagram)