Paasbest op Tholen

Afgelopen vrijdag was ik op verkenningstour op het Zeeuwse eiland Tholen. Om eens te zien wat je daar met en vanaf de Paasdagen allemaal kunt gaan beleven! Ik was onder andere benieuwd naar hoe de reizende expositie ‘Water landt’ over de Watersnoodramp eruitziet in de Brede School in Tholen zelf.

 

In het Mauritshuis in Willemstad bezocht ik het al eerder, maar nu is ie dus tot 1 mei op weekdagen van 09.00 – 17.00 uur in de centrale ruimte van deze school te bezoeken. Een school die al een bezienswaardigheid op zich is. De expositie is klein, maar leerzaam.

Het regende dat het goot, maar ondanks mijn kekke regenjas voelde ik er toch weinig voor om op de pedalen te gaan. Het weer wordt de komende dagen beter dus wellicht dat ik na het weekend even op herkansing ga…

Na bij de plaatselijke patatboer ons tegoed te hebben gedaan aan een frietje met en een frikandel speciaal, hobbelden we wat rond door de natte, maar charmante straatjes van dit toch wel sfeervolle vestingstadje. Wist je dat Tholen deel uitmaakt van de welbekende Zuiderwaterlinie?

Er is nog niet veel loos, maar de straatjes ademen een rijke geschiedenis uit en nodigen tevens uit om verder te gaan kijken op dit bijzondere eiland.

Naast geteisterd te zijn door weer, wind en water door de geschiedenis heen is Tholen ook voortbrenger van de langstzittende Amerikaanse presidentfamilie ooit: De Roosevelts! In het Oud-Vossemeerse vertelt Bas Quist vol overgave het verhaal hoe de voorvader van Theodore & Franklin Roosevelt in 1649 per zeilschip de oversteek maakte van Middelburg naar Ellis Island en ook over de Four Freedoms Award die om het jaar in New York en het andere jaar in Middelburg wordt gehouden. Het was namelijk Eleanor Roosevelt die de 4 vrijheden schreef voor de Verenigde Naties. Ga eens kijken bij het Huys van Roosevelt, Bas en zijn gidsenteam kunnen het zoveel beter vertellen. Ikzelf ben er al ettelijke malen geweest en ik blijf het leuk vinden.

Download via https://waterpoortwerkt.nl/fietsroutes/ de fietsroutes West Tholen en Oost Tholen en maak een mooie rit langs de gastheren of pik er een paar van jouw gading uit en bezoek ze met de auto als het regent, zoals ik vrijdag deed.

Aan water geen nood gisteren, met de fikse wind die er stond, toen we even stopten bij de duiklocatie in Scherpenisse, kreeg ik een klein beetje een gevoel van hoe angstig het moet zijn geweest tijdens de uren waarin de dijken het niet meer hielden in 1953.

Dit jaar 70 jaar geleden en nog altijd zo voelbaar op plekken zoals bijvoorbeeld in Stavenisse, dat het ergst getroffen werd tijdens de ramp. In Het watersnoodhuis kun je er alles over te weten komen, maar pas wanneer het seizoen begint in mei.

Wat al wel open is en beslist de moeite waard is het Streekmuseum de Meestoof in St. Annaland. Gisteren nog gesloten, maar ik bezocht het al eens eerder. Je kunt er onder andere een noodwoning van binnen bekijken, maar er is veel meer te zien en beleven. Leuk voor kinderen, maar zeker ook voor ouderen die hier veel dingen van vroeger zullen herkennen! Van dinsdag t/m zaterdag is het geopend van 14:00 -17:00 uur.

Het toeval wil dat het seizoen van de Oosterscheldekreeft afgelopen donderdag begonnen is en nog toevalliger is het dat ik de kreeftenvissers bleek te kennen die ik een paar jaar terug bij visrestaurant Buutengaets op St. Annaland tegen het lijf liep. De eigenaar van het restaurant gaf ons tekst en uitleg over wat er zoal in de Oosterschelde huist en liet ons zelfs van alles proeven!

Eén ding is mij wel duidelijk; op culinair gebied kun je hier op het eiland je hart ophalen als het gaat om streekproducten. En niet alleen uit het water, ook de aardappelen schijnen bijzonder te zijn.

Op onze verdwaaltour wilde ik per se even bij Ronald van Tilborg van het Wegwijs Lokaal langs op de Kaaistraat 11 in Smediek ofwel Sint Maartensdijk. Ronald bestiert er al even een streekproductenwinkel en ik had hem al eeuwen geleden tijdens een Waterpoort bijeenkomst beloofd eens te komen kijken en dat hebben we gedaan. Zijn sfeervolle pand op de hoek van het plein is inmiddels verworden tot een bijzonder mini hotel, dus is ie een paar deuren verderop neergestreken! Van Zeeuwse knopen in uitvoeringen van magneet, zeep & drop tot de heerlijkste olijfolie met zeekraal en Noordzeekroepoek, een verzameling Zeeuwse bieren en allerhande souvenirs heeft hij te koop. In een extra ruimte wordt momenteel een klein museum ingericht, dus loop beslist even binnen wanneer je in de buurt bent!

Wat voor mij leuk is, maar ik denk zeker voor gezinnen met kinderen, is de ‘Island Highlight’, de zeehondensafari van Coby. Coby gaat aanstaand paasweekend vanaf St. Annaland weer uitvaren naar de zandbanken op de Oosterschelde waar je honderden zeehonden van redelijk dichtbij kunt bewonderen. En onderweg, terwijl je vaart, zijn er soms bruinvissen te zien en kleine dolfijntjes. Gewoon in onze eigen wateren! Kijk voor data, tijden en kaartjes op Frisia Rondvaarten.

Misschien tot ziens aan boord, onderweg op de fiets of bij 1 van de Thoolse bezienswaardigheden.

Uw reporter, Danielle Kloeg