Galathese haven: van puinbak tot speeltuin
Interview Hans Bal, eigenaar Paviljoen Sluishaven
Vanaf Oude-Tonge over dijken, kronkelweggetjes en driesprongen komen wij terecht op de Mariadijk. Over de dijk heen duikt op het puntje van Goeree Overflakkee ineens een gebouw op met wapperende Waterpoortvlaggen. Paviljoen Sluishaven is het trotse bezit van eigenaar Hans Bal. Vanaf het terras kijk je over het weidse water waar grote en kleine schepen voorbij varen. Prachtig en rustgevend.
Hoewel Hans oorspronkelijk uit Almelo komt, is hij op 5 jarige leeftijd in Ooltgensplaat komen wonen en voelt zich er helemaal thuis. Hans vertelt: “Ik woon daar goed, het is een fijn rustig plaatsje en Rotterdam is dichtbij.” Hans vaart ook en houdt van alles wat met watersport te maken heeft. Het mooie van het water en dit gebied vindt hij de weidsheid en een stukje rust.
Galathese haven en Paviljoen Sluishaven
Paviljoen Sluishaven was vroeger een heel klein houten hokje, een wachtplaats voor de veerpont van en naar Dintelmond. Het heette koffiehuis De Branding. Het koffiehuis werd na een brand in 2009 opgebouwd, maar kwam daarna leeg te staan.
De Galathese Haven, waar het paviljoen aan ligt, was vroeger naast een veerhaven ook een aardappel- en bietenhaven. Het enige wat daaraan nog herinnert is een oud weeghuisje op het terrein. De haven was lange tijd één grote puinbak en lag vol met rotzooi. Maar Hans keek daar doorheen en wilde van het voormalige koffiehuis en de haven weer een levendige plek maken.
Aan de Slag
Hans vertelt: “Eind 2012 ben ik eerst naar de gemeente gegaan om te vragen wat ze met het gebied wilden. Het paviljoen is leuk maar ik zie het meer als een totaal plaatje. De gemeente heeft het puin uit de haven gehaald. Daarna zijn de onderhandelingen met de gemeente begonnen over het pachten van de haven. Dat ging gelukkig allemaal vrij soepel.” In 2014 organiseerde Waterpoort een zogenaamd ‘Waterpoort-atelier’ over de toekomst van de Galathese Haven. Daar kreeg Hans de handen op elkaar en de neuzen in dezelfde richting. En kon hij beginnen met de exploitatie van de haven.
Hoe gaat het nu met het paviljoen?
Hans: “Steeds meer mensen weten het Paviljoen te vinden. Je kunt hier lekker eten en we hebben een mooi terras aan het water. Ik organiseer diverse feesten om meer bekendheid te krijgen. Er spelen ook regelmatig bandjes, ik vind het allemaal gezellig.”
De Waterpoort Pont meert ook aan in de Galathese haven. De mensen die met het pontje mee varen zijn allemaal erg enthousiast en het levert het paviljoen weer extra klanten op. Hans is van mening dat het pontje ook echt in een behoefte voorziet. Hans vervolgt: “Het is jammer dat het paviljoen via de weg lastig te vinden is. Ik wil graag borden langs de weg zodat mensen weten dat er aan het einde van de weg een hele mooie plek is. Maar tot op heden heb ik hiervoor nog geen toestemming gekregen.”
De Buutenplaats
Hans is bezig met de ontwikkeling van een ecologische speeltuin: ‘De Buutenplaats’. Dit doet hij samen met Petra Wevers en Wim Noordzij, die hij heeft leren kennen tijdens een netwerkbijeenkomst van Waterpoort. De vergunningaanvraag loopt en via het bedrijfsleven is er al veel support. Deze speelplek komt tegenover het paviljoen te liggen. Hans: “Een ideale plek dus voor mensen met kinderen, de kinderen kunnen veilig spelen en papa en mama zitten bij ons op het terras.”
En nu door!!
Hans vervolgt: “Ik wil een ‘hotspot’ zijn op de oostkant van het eiland. We hebben nu ook 8 mooie camperplaatsen aan het water. Ik hoop dat het paviljoen steeds meer bekend wordt, daarom proberen we van alles uit. Ik heb ook veel aan het Waterpoortnetwerk, omdat je telkens weer mensen tegenkomt en daar komen weer nieuwe ideeën uit. Hier is alles wel een beetje behoudend. Aan de andere kant is het wel bourgondischer. Dat is wel een verschil. Ik probeer er hier ook een beetje een feestje van te maken.”