Gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort voortgezet

 

 

 

Cosun innovation center / Dinteloord, 10 oktober 2019

Met de ondertekening van de overeenkomst ‘Gebiedsgericht werken in Waterpoort 2020 – 2023’ hebben 34 partners uit bedrijfsleven, (semi-)overheid en onderwijs op de grens van West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland besloten tot een voortzetting van de in 2012 gestarte samenwerking in dit gebied.

 

Waterpoort draagt bij aan een duurzame en toekomstbestendige regio. Daarin zijn verschillende thema’s benoemd: de hoofdthema’s Water, Deltanatuur/landschap en Erfgoed en de subthema’s landbouw, energie en leefbaarheid. Waterpoort ondersteunt initiatieven die elementen van klimaatadaptatie, energietransitie, circulaire economie, en/of biodiversiteit tastbaar en zichtbaar maken. In de komende vier jaar starten projecten die leiden tot een grotere regionale vitaliteit. Zo speelt de samenwerking in op relevante maatschappelijke opgaven en draagt Waterpoort bij aan een aantrekkelijker verblijfsgebied waar het goed wonen, werken en recreëren is.

 

Waterpoort is het gebied rondom het Volkerak-Zoommeer in de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen.

 

Duurzame lunch en borrel

Op de Dag van de Duurzaamheid in het Waterpoort ‘Jaar van het Klimaat’ verzorgde Instock de lunch en borrelhapjes. Instock zet voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart. Wist u dat er wereldwijd per jaar 1,3 miljard ton in de gehele voedselketen wordt weggegooid? Instock haalt onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. Denk hierbij aan groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of vlees en vis simpelweg omdat er een overschot is. Inmiddels heeft Instock al bijna 800.000 kilo aan eten gered.

 

Film over ‘Gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort’

Tijdens de bijeenkomst is de film ‘Gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort’ in première gegaan Een film over de werkwijze en de resultaten van het gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort met verhalen van mensen uit Waterpoort, over hun dromen en hun passies en hoe ze die met hulp van Waterpoort tot werkelijkheid hebben gemaakt.

 Kijk hier de Waterpoort film

 

Presentaties van Joost Schrijnen en Arno Pouls

Joost Schrijnen, voormalig programmadirecteur voor de Zuidwestelijke Delta, hield een lezing over de toekomstige uitdagingen van de Waterpoort regio binnen de Zuidwestelijke Delta.

Arno Pouls, General-Manager Cosun Research & Development vertelde in zijn presentatie meer over Cosun en het Innovation Center.

 

 

Ondertekening van de overeenkomst

Symbolische ondertekening in de vorm van het leggen van een puzzel.

Lees hier de bijlage van de SOK

 

Jaar van het Streekproduct

Aan het einde van de bijeenkomst is het Themajaar van Waterpoort voor 2020 bekend gemaakt. Dit is het Jaar van het Streekproduct.

Binnen de bestaande hoofdthema’s van Waterpoort ondersteunen we initiatieven of activiteiten die iets extra’s doen of helpen bij het tastbaar en zichtbaar maken van streekproducten. Vragen, ideeën of suggesties zijn gedurende het gehele jaar welkom.

 

SOK Waterpoort 2020 – 2023 ondertekend 10 oktober 2019 klein