FORT HENRICUS OOK IN HET HEDEN EEN ONNEEMBARE VESTING

Dat een fort in vroeger tijden niet makkelijk toegankelijk was mag logisch heten, maar Fort Henricus in Steenbergen geeft daar in de huidige tijd wel een heel bijzondere wending aan. Eerder moest de feestelijke opening uitgesteld worden vanwege verzakkingen en vertraagde aangroei van gras en bloemen door onder meer de aanhoudende droogte van vorig jaar. Daarna werd afgelopen 8 juni gekozen voor dit heugelijke moment als onderdeel van de open dag van de West-Brabantse Waterlinie. Slecht weer en met name hard wind gooide echter roet in het eten. De veiligheid van de bezoekers zou daarmee in het geding kunnen komen en die veiligheid staat voorop.

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen liet aan Omroep Brabant weten dat er bij verschillende instanties advies is ingewonnen over het afgelasten van het evenement. De organisatie is samen met Van den Belt bij Fort Henricus geweest en heeft daar met eigen ogen gezien dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. “We vinden het ontzettend jammer dat we dit hebben moeten besluiten, maar veiligheid gaat boven alles”, benadrukt Van den Belt. “We hadden u graag verwelkomd op onze prachtige locaties van de West Brabantse Waterlinie. We hopen u dan ook in de toekomst hier te ontmoeten.”

De toekomst liet niet lang op zich wachten, want afgelopen 16 juni vonden diverse activiteiten plaats op en rondom Fort Henricus als onderdeel van het Waterpoort Weekend. Onder een prachtige zonnetje kon vanuit de haven van Steenbergen gevaren worden naar het fort. Het gehele fort was toegankelijk voor publiek waar door Natuurmonumenten excursies werden gegeven.

Wil je meer weten, laat het dan weten aan Thijs Witjes (E: mwitjes@brabant.nl, T:06-18303452).