Dorpsplezier in Moerdijk

Sinds ik vorig jaar out of the blue de liefde vond pal voor mijn Zevenbergse voordeur, ben ik bekender geraakt met de kern Moerdijk in de gelijknamige gemeente. Mijn ‘vintage lover’ geniet er namelijk plaatselijke bekendheid als voormalig dorpsbarbier…

Ondanks dat de gemeente de naam Moerdijk draagt, is het dorp zelf een beetje een ondergeschoven kindje. Waar Willemstad met alle cultuurhistorie en charme zichzelf verkoopt, ligt dorp Moerdijk vooral in de schaduw van het aanpalende industrieterrein.

Saamhorigheid
Tijd voor wat nader onderzoek. Het zijn immers vaak nou net die kleine dingen die een plaats bijzonder maken en ik ben benieuwd wat dat hier is…

Zonder twijfel kan ik na een klein jaar concluderen dat het de saamhorigheid van de inwoners is die deze kern sterk maakt. In een 24-uurs maatschappij waar de technologische ontwikkeling niet van de lucht is en het leven meer dan eens met de snelheid van het licht wordt geleefd, lijkt hier de tijd wat beter bewaard te zijn gebleven.

Leger vrijwilligers
Een leger van vrijwilligers komt in de benen tijdens de evenementen die worden georganiseerd; met carnaval, de kerstmarkt, op de voetbalclub en zo ook het laatste weekend van augustus tijdens het tweejaarlijkse Oldtimerfestival!

Een evenement waar men van heinde en verre op afkomt en wat een kleurrijk spektakel is met een prachtige Line Up van de meest uiteenlopende voer-& vaartuigen van weleer, tourritten, braderie, kermis en niet te vergeten een prachtige ouderwetse spiegeltent, waar de zaterdagavond een heerlijke Hollandse feestavond plaatsvond die werd afgesloten door voormalig inwoner Marco Kanters.

Iedereen draagt zijn steentje bij; als verkeersregelaar, achter de bar of met opruimen, maar vooral ook op de dansvloer. Jong, oud, polonaise of hakken, geen rottigheid, geen gedoe. Wat een leuke sfeer!

Op de zaterdagochtend mocht ik als vijftigplusser meevaren met ‘De Avontuur’, die vlak na de opening van het evenement door de burgemeester, uitvoer voor een rondje op het Hollands Diep en langs de Moerdijkbrug. Dit prachtige schip werd in 1914 op de werf van de familie Geleijns aan de Roode Vaart gebouwd en was het laatst nog varende zeilvrachtschip in Nederland. Op verzoek van de kleinzoon van de familie Geleijns voer het schip deze twee dagen met belangstellenden rond in de Moerdijkse wateren.

De brug
De Moerdijkbrug is een levensbelangrijke schakel in de transportwereld. De brug die Zuid-Holland met het ‘echte Brabant’ verbindt en daarmee toegang verschaft naar het zuiden van ons land en zelfs richting Zuid-Europa. De brug die de mogelijkheid bood voor duizenden Randstedelingen om rustiger en tegen lagere prijzen vrijer te kunnen wonen, zoals mijn ouders dat ook deden in de zeventiger jaren.

Even na de brug heet het standbeeld van Maria u welkom in Hertogdom Brabant en wenst eenieder een veilige reis. Ik vind dat leuk!

Industrie en kneuterigheid
Industrie- & havengebied Moerdijk heeft zich weten te ontwikkelen tot de vierde grootste binnenhaven van Europa en biedt daarmee een eindeloze stroom aan werkgelegenheid.
En drukte dus ook met verkeer.

Wonderlijk genoeg ligt tussen dit enorme industriegebied en het kneuterige dorp zelf ‘De Appelzak’; een natuurgebied van 55 hectare groot met strandje, waar je je met een beetje fantasie in een exotisch oord waant en waar zelfs de mooiste zonsondergangen te zien zijn.

Het industrie- & natuurgebied vormden zelfs het decor voor de bioscoopfilm; Wild Port of Europe, die geinig genoeg zelfs getoond wordt aan boord van de KLM vlucht naar Riyad waar ik me, terwijl ik dit schrijf, in bevind. Een fraaie documentaire die laat zien hoe natuur en industrie hand in hand kunnen gaan.

Visje happen
Wanneer je de Appelzak uitloopt kun je aan de haven bij Koman een harinkje of palinkje happen en als je het leuk vindt, de door inwoners zelf ontwikkelde wandelroute met QR-codes volgen. Wanneer je de code scant volgt informatie over de plek waar je je op dat moment bevindt.

De speeltuin waar validen en minder validen samen kunnen spelen, gebouwd op de resten van de Katholieke kerk, is de laatste highlight van het dorp voordat je je tour door de gemeente Moerdijk gaat vervolgen. Maar natuurlijk niet zonder eerst een frietje te hebben gegeten bij het frietkot tegenover de ontmoetingsplaats de ‘Ankerkuil’.

Maria wenst u vanuit hier fijne omzwervingen door de gemeente Moerdijk en het aangrenzende Waterpoort gebied!

Danielle