Biobased benkskes

Beste Waterpoorters,

In 2015 nam Marijn van Son, horeca ondernemer op het eiland Tholen, www.hotelkom.nl, deel aan de Waterpoort Academy. Hij zag voor zich dat er in 2018 in het hele gebied hetzelfde soort bankje geplaatst zou worden. Een bankje gemaakt van materiaal uit Waterpoort, door bedrijven in het gebied, afgenomen door overheid/ondernemers/bewoners in het gebied, geplaatst op mooie (toeristische, ontmoetings-) plekken in Waterpoort.

Dat was zijn droom, om zo letterlijk het (relatief onbekende) gebied Waterpoort meer met elkaar te verbinden.

Het zou een Bio Based Bankje worden (een BBB). Maar toen kwamen diverse vragen: Bankjes gemaakt van gemaaid bermgras? Of van snoeihout? Of toch van verbouwd olifanten gras? Of van zeewier van de stranden van Tholen? Andere vragen die ook opkwamen: welk ontwerp?, welke leveranciers konden het gaan maken?, wie zou dat allemaal gaan betalen? Ook op de vraag wie de afnemers zouden worden was nog geen goed antwoord te geven. Meer tijd was nodig.

Daarom is het traject medio 2017 opgesplitst in spoor 1 en spoor 2.

Met spoor 1 is Marijn van Son verder gegaan. De gemeente Tholen wilde graag de vooroplopende gemeente zijn. Dat werd wel duidelijk na gesprekken met de wethouders en diverse betrokken ambtenaren. En helemaal na gesprekken met de ondernemers van de Duurzaamheidskring en de Kunststofkring. Toen bleken “de koppen allemaal dezelfde kant op gericht te zijn” en wilden de ondernemers en de gemeente heel graag samen als Tholen de “nek uitsteken”. Om prototypes van een mogelijk Waterpoort Bankje te gaan maken.

Het zou een Combinatie van Bio Based en restafval worden. En dat alles vanuit Co Creatie. De betrokken zijn daar goed in geslaagd.

Dragon Plastics uit Sint Maartensdijk (Rick van Gils) maakte diverse kuipstoeltjes van afgedankte visnetten, gemaaid bermgras en ook van versnipperd oud-papier. En Rombouts Kunststof Techniek uit Tholen (Wim Kardux) had het top idee om afgedankte boeien te gaan gebruiken. Met veel inzet en enthousiasme hebben zij mooie prototypes gemaakt.

Deze prototypes zijn Boei Based Bankjes genoemd. Ook dus BBB. Waarom Boeien?: ooit in het water, nu weer terug aan het land. En een zeer sterke link met Waterpoort.

14 juni zijn deze prototypes onthuld. Aan het bestuurlijk overleg en tijdens de opening van het Waterpoort Weekend. Jansen Tholen (Kees Jansen) kwam nog met een extraatje; een Thoolse boomstam, met kuipstoeltjes van Dragon Plastics. Wat een mooie combi is dat geworden! Ook BBB: Boomstam Based Bankje.

Thoolse Co Creatie is dus startschot voor een Waterpoort Bankje

De 3 prototypes zijn letterlijk een startschot om door nog meer Co Creatie vanuit (binnen) het Waterpoort gebied succesvolle combinaties te gaan maken.

Vincent van Rijsewijk gaat nu verder met spoor 2. Dat resultaat zal ook BBB opleveren; Bijzonder Betrokken Bankjes of Bewust Bijzondere Bankjes. Of wellicht noemt men het circulaire stopplaatsen. In ieder geval bankjes gemaakt in het gebied, door het gebied, voor het gebied.

Waterpoorters; in 2018 wordt er hard verder gewerkt aan de Bankjes. We houden jullie op de hoogte van de voortgang en de resultaten.