BASKETBALPLEIN OUDENBOSCH; BEWONERS AAN ZET VIA DESIGN THINKING

Een basketbalpleintje in de wijk Velletri in Oudenbosch was het afgelopen jaar onderwerp van een proef over ‘Design Thinking en extreem weer’; een project waarbij onderzocht is hoe we ons beter kunnen voorbereiden op extreem weer, door de leefwereld van bewoners centraal te stellen. Heel logisch lijkt dat, maar overheden zijn vooral gewend zelf te bedenken wat goed is voor hun bewoners op basis van wetenschap en politiek. Een kwetsbare opstelling in dit geval dus van de gemeente Halderberge, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant. En dat allemaal als gevolg van de inbreng van deze case in de Waterpoort Academy van Jeanita Embregts van de gemeente Halerberge!

In het vooronderzoek van het project ‘Design Thinking & Extreem Weer’ is gezocht naar de betekenis van extreem weer voor verschillende bevolkingsgroepen. De vraag was wat mensen nou eigenlijk drijft om in actie te komen. Hieruit zijn vier nieuwe invalshoeken ontdekt. Elk van die invalshoeken werd getest in de praktijk. Voor het basketbalplein in Oudenbosch werd getest op de invalshoek. ‘Omdat het belangrijk is’. De veronderstelling was dat mensen in actie komen als ze iets belangrijk vinden. Verondersteld werd ook dat bewoners rond het plein begaan zijn met de inrichting daarvan.

In de test bleek dit meer dan waar; een selectie van bewoners rond het plein vond het zó belangrijk dat het even verwarrend was geworden of het nu écht was of een test. De test die begeleidt werd door Hugo Schuitemaker, een professioneel ‘sociaal ontwerper’, is daardoor uitgebreider geworden dan gedacht. Het heeft daarmee een schat aan informatie opgeleverd.

Al die informatie is heel waardevol gebleken voor de gemeente Halderberge. Zij weet wat er leeft en welke aanpak kan helpen om samen met bewoners na te denken over een nieuwe invulling van het plein. De gemeente organiseert in juli een vervolgbijeenkomst voor alle omwonenden van het plein om dat samen te gaan oppakken. Wordt dus vervolgt!

Wil je weten hoe het er in andere tests aan toe is gegaan? Ook in Breda, Eindhoven, Boxmeer en het Limburgse Helden zijn diverse concepten van ontwerpers getest. Alle lessen over die tests, over de organisaties, over de invalshoeken en over de methodiek van Design Thinking zijn gepubliceerd in een aansprekend boekje. Dat boekje is te vinden (en als PDF te downloaden) via de volgende link;

Heb je nog vragen? Laat het dan gerust weten aan Thijs Witjes (E: mwitjes@brabant.nl, T:06-18303452).