100 fietsen voor Oekraïne in Waterpoort

Met een donatie van €1.000 zorgde Waterpoort in april voor de start van de actie Fietsen voor Oekraïne. Van het geld werden tweedehandsfietsen opgeknapt voor Oekraïense vluchtelingen in de zes gemeenten rond het Volkerakmeer. Want samenwerken betekent ook samen helpen. De actie leverde bijna 100 fietsen, en een heleboel geluksmomentjes op.

Goedgekeurde fietsroutes
In april werden zes nieuwe fiets-beleefroutes in Waterpoort gelanceerd. Die laten je kennismaken met het gevarieerde landschap en de bijzondere streekproducten en activiteiten van het gebied. Het leuke is dat alle routes getest én goedgekeurd zijn door beroemde, lokale oud-profwielrenners. Zij waren natuurlijk ook aanwezig tijdens de feestelijke uitreiking ervan. ‘Fietsen is vrijheid en dat gevoel gunnen we iedereen,’ lieten de wielervrienden weten. Daarom doneerden ze hun beloning voor het testen en promoten van de routes via Waterpoort aan de actie Fietsen voor Oekraïne.

Alle fietsen zijn welkom
Het idee voor deze actie kwam van Petra Wevers van KrachtigBuiten die de fietsroutes hielp ontwikkelen. Tijdens de testritten fietste ze langs verschillende opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Het viel haar op dat die vaak afgelegen liggen en dat de bewoners afhankelijk zijn van vrijwilligers of het openbaar vervoer om hun boodschappen te doen. Ze informeerde bij de vrijwilligersorganisaties of er misschien behoefte was aan fietsen. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Niet alleen voor de boodschappen, maar ook om naar het werk te gaan. Ook kinderfietsen en kinderzitjes waren meer dan welkom.

Vette cheques
In twee maanden tijd verzamelde Petra bijna honderd fietsen en kinderzitjes. Ze deed oproepjes en vroeg fietsenwinkels om hulp. Veel fietsen waren gratis, sommige tikte ze voor een prikkie op de kop. Van de cheque van Waterpoort (aangevuld met een tweede cheque gedoneerd door fietsclub Montventoppers) werden de fietsen opgeknapt en kon ze ook reparatiesets en fietspompen kopen. Want zo praktisch is Petra wel, de bewoners van de opvanglocaties zouden zelf ook wel eens een bandje moeten plakken.

Klein, groot, elektrisch
Petra vertelt dat ze met de wethouders van de zes Waterpoortgemeenten de opvanglocaties heeft bezocht. ‘Zodra we de fietsen uitladen crossen de kleintjes erop weg. De ouders worden vaak door de vrijwilligers op weg geholpen. Want in Oekraïne zit fietsen niet zo in de genen als hier. Met behulp van tolken worden dan ook de verkeersregels nog even uitgelegd, dat is wel zo veilig. Toen we merkten dat de kleintjes zo op de bagagedrager werden gezet, begonnen we ook kinderzitjes te verzamelen. We hebben zelfs een elektrische fiets geregeld voor iemand die iets aan zijn been had. Nu kan hij toch op de fiets naar zijn werk.’

Daar doe je het voor
‘Mijn mooiste ervaring was met een klein meisje. Ze kon haar ogen maar niet van de fietsen afhouden die we uit de kar haalden. Zodra ze de kans zag legde ze haar hand op het zadel van een kleurig kinderfietsje. ‘Hoef ik er niet voor te betalen,’ vroeg ze ongelovig via de tolk. ‘Je hoeft hem alleen maar te delen,’ zei ik. Als ik daar nu nog aan denk word ik nog emotioneel. Dat meisje heeft al zoveel meegemaakt en is nu zo blij met haar tweedehands fietsje… Zulke momentjes, daar doe je het allemaal voor.’

Hulp blijft welkom
De actie Fietsen voor Oekraïne van Waterpoort is afgelopen nu er in alle zes Waterpoortgemeenten fietsen zijn afgeleverd. Wil je toch nog graag een bijdrage leveren, informeer dan rechtstreeks bij de vrijwilligersplatforms van de opvanglocaties waar behoefte aan is. Iedere hulp blijft welkom.

 

tekst: Hilde Roemers